Blog

Displayport is het nieuwe HDMI

In de strijd om welke connector de nieuwe standaard wordt gaat het met name tussen DisplayPort en HDMI. Beide aansluitingen worden vertegenwoordigd door bedrijven of stichtingen die de belangen behartigen en die de nieuwe specificaties van de aansluitingen samenstellen en publiceren. HDMI wordt vertegenwoordigd door HDMI Licensing, DisplayPort door VESA.

Displayport plaatje

De oudste standaard is HDMI. Deze kwam in 2006 uit en werd vrij snel populair onder fabrikanten van audio- en videoapparatuur. Vrijwel alle TV’s werden voorzien van deze aansluiting. Hij werd gezien als de opvolger van Scart. DisplayPort kwam een paar jaar later uit, in 2008. Deze aansluiting is op TV’s een stuk minder populair, maar is tegenwoordig op computermonitoren en laptops des te populairder.

Los van de race om wie de hoogste bandbreedte kan overbrengen –met elke versie van de beide connectoren wordt dit weer verhoogd- kent DisplayPort enkele voordelen ten opzichte van HDMI. Zo kan HDMI altijd maar 1 beeldsignaal dragen voor 1 monitor. De concurrent kan meerdere streams tegelijkertijd transporteren, waardoor je op 1 uitgang meerdere monitoren kan aansluiten. Elke monitor geeft dan een ander beeld weer.

Ook kan een dual-mode DisplayPort uitgang diverse andere soorten beeldsignaal uitgeven. Zo kan er bijvoorbeeld een DVI, VGA of HDMI signaal uitgegeven worden. Met een eenvoudige passieve adapter kan je dan een HDMI of DVI scherm aansluiten. Andersom kan dat niet. Om van HDMI naar DisplayPort te gaan heb je een dure actieve adapter nodig.

Productietechnisch heeft DisplayPort ook een voordeel ten opzichte van HDMI. Een bedrijf dat de HDMI technologie wilt gebruiken op zijn producten, moet lid worden van HDMI Licensing. Dat kost 10.000 dollar per jaar. Daarnaast moet er een fee betaald worden tussen de 4 en 15 cent per apparaat dat voorzien wordt van deze aansluitingen. DisplayPort kent zulke kosten op zich niet, hoewel er in de voorwaarden wel vermeld wordt dat het mogelijk is dat er een fee berekend wordt of zal gaan worden. Voor zo ver bekend gebeurt dat tot op heden niet, waardoor deze aansluiting goedkoper is om te maken.

Wel kan je als fabrikant je kabels laten keuren door VESA, zodat je het VESA logo mag dragen op de verpakkingen. Een van de fabrikanten die dat bijvoorbeeld doet is het merk Accell.

Vanwege de voordelen van DisplayPort ten opzichte van HDMI, is het de verwachting dat HDMI op termijn vervangen zal gaan worden door DisplayPort. Voorlopig zullen de TV’s nog wel even op HDMI blijven, omdat dat goed genoeg is voor een gemiddelde consument. In de gaming industrie is HDMI al grootdeels vervangen.