Blog

Wat is het verschil tussen materiële en immateriële schade bij een letselongeval?

Als je te maken krijgt met een ongeval met schade als gevolg, zijn er twee vormen van schade. Je kunt te maken hebben met materiële, maar ook met immateriële schade. Beide kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dat je alle schade vergoed krijgt wanneer je niet degene bent die aansprakelijk is voor het ongeval.

Wat is materiële schade?

Materiële schade is de schade die je direct zou kunnen uitdrukken in geld. Onder materiële schade vallen een aantal zaken waarvan je dit niet direct zal verwachten. Het eerste waar je waarschijnlijk aan zult denken zijn je spullen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je in een verkeersongeval bent beland en het vervoersmiddel waarmee je onderweg was is nu kapot, kun je deze laten vergoeden. Ook de kosten die je maakt, omdat je iemand moet inhuren voor hulp in huis of spullen die je nu tijdelijk moet huren zoals bijvoorbeeld een rolstoel die je nodig hebt om jezelf voort te bewegen kun je laten vergoeden. Ook zorgkosten die je hebt moeten maken waarvoor je niet verzekerd was, kunnen vergoed worden. Zelfs het missen van je inkomen, omdat je tijdelijk niet hebt kunnen werken of het werk hebt kunnen doen wat je gewend was, valt onder materiële schade die uitgekeerd zou kunnen worden bij een schadeclaim.

Wat is immateriële schade?

Bij immateriële schade is er sprake van emotionele of fysieke schade die is ontstaan door een ongeval. Het is dan bijvoorbeeld zo dat je getraumatiseerd bent en nu niet meer durft deel te nemen in het verkeer. Dit zou voor veel extra kosten in de toekomst kunnen zorgen. Het zou ook zo kunnen zijn dat je een ledemaat verloren bent, dit doet vaak ook op mentaal gebied heel veel met je. Wanneer dit het geval is, zul je namelijk bijna alles opnieuw moeten leren. Allerlei dagelijkse handelingen zullen nu niet meer vanzelfsprekend zijn. Het geld wat je krijgt voor immateriële schade heet smartengeld. Om ervoor te zorgen dat je dit krijgt, is het aan te raden contact op te nemen met een letselschade advocaat. Deze kun je in veel omgevingen vinden. Zo heb je bijvoorbeeld een letselschade advocaat Uden, maar ook een letselschade advocaat Amsterdam

Wat is het verschil tussen de twee?

Het grootste verschil tussen de twee vormen van schade is het feit dat je bij immateriële schade de waarde niet zo makkelijk uit kan drukken in bedragen. Bij materiële schade is dit wel makkelijk. Het is wel zo dat je bij letselschade recht hebt om voor beide een vergoeding te ontvangen. Om te bepalen hoeveel er vergoed moet worden bij immateriële schade wordt vaak gekeken naar de ernst van het ongeval en hoe erg de gevolgen hiervan zijn. 

 

Geef een reactie