Blog

Is verf chemisch afval? 

Er vallen een hoop verschillende dingen onder chemisch afval. Zo vallen onder andere batterijen, verfblikken en medicijnen onder chemisch afval. Ook de verf zelf valt onder chemisch afval en mag je dan ook niet zomaar in de prullenbak bij jou in de buurt gooien. Gedurende het voorjaar zijn er een hoop mensen die weer gaan beginnen met klussen en schoonmaken. Hier komt een fris huis bij kijken, maar ook een hoop afval waar je vanaf zal moeten. Om ervoor te zorgen dat er geen giftige stoffen in de lucht of in het water komen is het belangrijk dat je het op de juiste plekken weggooit.

 

Verschillende plekken waar jij je afval kwijt kunt

Als je op zoek bent naar een plek om je chemisch afval weg te gooien kun je altijd naar een milieustraat gaan. Dit zijn speciale plekken waar je terecht kunt om afval weg te gooien. Deze locaties zijn er om het milieu te beschermen tegen mensen die hun afval overal maar laten rondslingeren. Als je op de site kijkt van je gemeente zul je eenvoudig kunnen vinden waar je chemisch afval kunt achterlaten bij jou in de buurt. Klein chemisch afval kun je vaak ook naar speciale plekken en inzamelpunten brengen bij winkels als een albert heijn. Hier staan nog al is van die inzamelpunten waar jij je batterijen bijvoorbeeld kan deponeren.

 

Wat valt er allemaal onder klein chemische producten?

Het onderscheiden van verschillende producten in allemaal afvalsoorten is erg ingewikkeld. Na een tijdje zul je de meeste dingen wel uit je hoofd weten, maar het is niet raar als je groot chemisch afval en klein chemisch afval niet kunt onderscheiden. Zoals net al gezegd behoort een batterij onder andere bij klein chemisch afval. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die onder klein chemisch afval vallen. Eén van de meest voorkomend klein chemisch afval zijn wel lampen. Gebruikte lampen die niet meer werken kun je niet zomaar overal weggooien. Het is belangrijk dat je dit ook daadwerkelijk bij het chemisch afval weggegooid. Daarnaast heb je ook verfblikken, schoonmaakproducten en medicijnen die eigenlijk niet zomaar in een prullenbak bij jou in de omgeving kunnen worden weggegooid. Spoel restjes van verf, terpentine en chloor kunnen niet door het riool. Het is belangrijk om deze restjes goed af te schermen en ze bij het chemisch afval weg te gooien. Ook kun je medicijnen die niet meer nodig zijn bij een apotheek afleveren. 

 

Geef een reactie